Kako odabrati kvalitetnu kancelarijsku stolicu?

Iz dana u dan isti rituali. Kasno lijeganje, nedovoljno spavanje, buđenje, spremanje, doručak, vožnja do posla, e-mailovi, sastanci, telefonski pozivi, pauza za ručak ili preskakanje pauze za ručak, dodatni e-mailovi, sastanci, ostajanje u kancelariji do kasno u noć. Odvojimo trenutak ovog užurbanog i prebukiranog vremena i razmislimo koliki njegov dio provodimo na radnom mjestu!? Koliko ulažemo u zdravlje svoje kičme? Bez obzira što nam je u teoriji zdravlje svima na prvom mjestu, u praksi to često nije slučaj, nažalost. Uz sve obaveze i svakodnevni ritam, zdravlje nam dolazi na kraj liste prioriteta, a tako malo je potrebno da učinimo nešto dobro za sebe.

Dugotrajno sjedenje može biti uzrok mnogih problema, od kojih su najčešći bolovi u leđima i vratu. Osim redovne fizičke aktivnosti u obliku vježbanja ili intenzivnije šetnje, potrebno je obratiti pažnju na način sjedenja, kako bi se preventivno spriječile neželjene posljedice. Vrijeme koje provodimo sjedeći ima veliki uticaj na naše zdravlje. Upravo zbog toga, kvalitetna radna stolica je ulog koji dajete za svoje zdravlje.

Ergonomska radna stolica će osigurati optimalnu cirkulaciju u nogama za vrijeme sjedenja, pružiti podršku lumbalnom dijelu, ublažiti pritisak u nogama i omogućiti zdravo i ispravno sjedenje. Više o ispravnom sjedenju pročitajte u našem članku Ispravno korištenje radne stolice. Profesionalna radna stolica će ravnomjerno rasporediti pritisak i prilagoditi se potrebama svakog korisnika. Bilo koja druga kvalitetna radna stolica mora jednako dobro funkcionisati i pružiti maksimalnu podršku.

Dugotrajno sjedenje u manje kvalitetnim radnim stolicama ostavlja niz negativnih posljedica. Osim neudobnog položaja sjedenja, tu su i loša cirkulacija, umor mišića, grčevi, ukočenost, bol u vratu, leđima i kukovima, oticanje nogu.

Kao jedan od primjera izuzetne stolice, predlažemo model Overtime.