Da li ispravno sjedite u svojoj radnoj stolici!?

Kako bi svi što kvalitetnije obavljali svoje radne obaveze i što udobnije provodili višečasovni rad u kancelariji, potrebno je prilagoditi dizajn i udobnost namještaja, te izbjeći negativne posljedice po zdravlje ljudi.

Odgovarajuća stolica može mnogo olakšati obavljanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti.

Izuzetno bitni segmenti koji su nedostajali prvobitnim klasičnim modelima radnih stolica su lumbalna podesiva podrška, ergonomski oblikovan naslon za leđa i podešavanje njegovog nagiba, podesivi rukonasloni, translacija sjedišta, podešavanje nagiba sjedišta, podesiv naslon za glavu. Svi ovi segmenti predstavljaju bitan aspekt u očuvanju i poboljšanju zdravlja zaposlenih. Danas kancelarijska radna stolica u potpunosti odgovara potrebama radnika, od ergonomije do dizajna i čini funkcionalnu cjelinu radne prostorije.

Posjedovanje izuzetno kvalitetne profesionalne radne stolice, a njeno nepravilno korištenje neće pomoći ni Vašim radnim navikama, ni zdravlju. Uvedite par zdravih navika koje će sigurno donijeti uspjeh i zadovoljstvo obavljanja radnih aktivnosti:

  • Sjedite tako da leđa prislonite u potpunosti na naslon za leđa stolice. Na taj način postižete da lumbalna podrška na stolici služi svojoj svrsi.
  • Podesite nagib naslon za leđa i njegovu visinu tako da Vam lumbalni dio ima podršku, samim tim ćete imati podršku između lopatica, što olakšava disanje i pritisak u grudnom košu će biti manji.
  • Podesite sjedište tako da Vam noge budu čvrsto na podu i tako smanjite pritisak u potkoljenicama. Idealan ugao nogu pri sjedenju mora biti u odnosu nadkoljenica – podkoljenica 90*.
  • Ono na šta stolica ne može uticati, to je ispravno držanje ramena. Što ih sami ispravnije držite i što su više naslonjena na naslon za leđa stolice, to ja pravilnije držanje kičmenog stuba.
  • Ako je moguće podesite stolicu tako da se prilagođava svakom Vašem pokretu dok je koristite. Koristite sve funkcije koje stolica pruža, to će opustiti mišiće leđa.
  • Koliko god bili ‘’vezani’’ za Vašu omiljenu stolicu, dozvolite sebi da je ostavite na par minuta svakih sat vremena i prošetajte :). Vaše zdravlje će Vam biti zahvalno :).